Klinisk bakgrund
SCAP-poÀngen togs fram för att fylla ett specifikt tomrum i bedömningen av samhÀllsförvÀrvad pneumoni: att redan vid ankomsten till akutmottagningen identifiera vilka patienter som löper risk att utveckla ett svÄrt förlopp, definierat som död under sjukhusvistelse, behov av mekanisk ventilation eller septisk chock. Existerande instrument som PSI och CURB-65 var frÀmst konstruerade för att sortera ut lÄgriskpatienter för öppenvÄrdsbehandling, och presterade endast mÄttligt nÀr det gÀllde att förutsÀga behov av intensivvÄrd [2]. Beslutet om tidig intensivvÄrd Àr tidskritiskt, eftersom försenad ICU-inlÀggning vid pneumoni Àr associerad med ökad dödlighet [2].
SCAP-poÀngen kallas Àven PS-CURXO-80-regeln, ett akronym som speglar variablerna: PH, Systoliskt blodtryck, Confusion, Urea, Respiratory rate, X-ray (multilobÀra infiltrat), Oxygen, 80 (Älder).
BerÀkning av SCAP
PoÀngen bestÄr av tvÄ majorkriterier och sex minorkriterier, viktade utifrÄn beta-koefficienterna frÄn den multivariata logistiska regressionsmodellen i hÀrledningskohorten:
dÀr Àr en indikatorfunktion som ger 1 om villkoret Àr uppfyllt och 0 annars. En totalpoÀng pÄ 10 eller mer markerar hög risk för svÄr pneumoni.
HÀrledningskohorten utgjordes av 1 057 patienter som sökte akutmottagningen vid Hospital de Galdakao i Spanien. Modellen validerades dÀrefter i tvÄ populationer: 719 patienter frÄn samma centrum och 1 121 patienter frÄn fyra andra sjukhus [1]. Utfallet som modellerades var ett sammansatt mÄtt av sjukhusdödlighet, mekanisk ventilation och septisk chock. I hÀrledningsstudien uppnÄddes en AUC pÄ 0,92, och SCAP-poÀngen övertrÀffade bÄde modifierade ATS-regeln, CURB-65 och PSI i att identifiera patienter som utvecklade svÄr pneumoni [1].
Tolkning i praktiken
| TotalpoÀng | Riskkategori | Klinisk handling |
|---|---|---|
| 0â9 | LĂ„g risk | Standardövervakning pĂ„ vĂ„rdavdelning. Ă terkommande bedömning av vitala tecken, gĂ€rna strukturerad enligt lokalt protokoll. |
| â„10 | Hög risk | ĂvervĂ€g tidig kontakt med intensivvĂ„rd. SĂ€kerstĂ€ll tillgĂ„ng till övervakning, syrgas och eventuell vasopressor-/ventilationsberedskap. Diskutera ICU-nivĂ„ innan organpĂ„verkan Ă€r etablerad. |
Ett ensamt majorkriterium (arteriellt pH under 7,30 = 13 poÀng, eller systoliskt blodtryck under 90 mmHg = 11 poÀng) rÀcker för att passera grÀnsen pÄ 10 poÀng. Detta Àr en medveten konstruktion: acidos och hypotoni vid insjuknandet Àr starka prediktorer för svÄr sepsis och respiratorisk svikt, och patienter med dessa fynd bör handlÀggas som högrisk oavsett övriga variabler.
PoÀngens styrka ligger i den höga negativa prediktiva vÀrderingen. En patient som poÀngsÀtter under 10 kan med stor sÀkerhet betraktas som lÄgrisk för svÀrt förlopp, vilket kan stödja beslutet att vÄrdas pÄ ordinary vÄrdavdelning [2, 3].
Validering och prestanda
I en systematisk översikt och metaanalys av Marti m.fl. sammanstĂ€lldes prestandan för Ă„tta prognostiska scores vid samhĂ€llsförvĂ€rvad pneumoni [2]. För SCAP-poĂ€ngen poolerades data frĂ„n tre kohorter om sammanlagt 3 402 patienter, varav 9 procent uppfyllde kriterierna för svĂ„r pneumoni. Poolad sensitivitet för det sammansatta utfallet (död, ventilation eller septisk chock) var 92 procent (95 % KI 83â97) och specificiteten 64 procent (95 % KI 50â76) [2]. För prediktion av ICU-inlĂ€ggning i tvĂ„ kohorter var sensitiviteten 94 procent men specificiteten endast 46 procent (95 % KI 27â66) [2]. Den lĂ„ga specificiteten innebĂ€r att en betydande andel patienter som poĂ€ngsĂ€tter som högrisk inte faktiskt behöver intensivvĂ„rd, vilket Ă€r en konsekvent svaghet hos instrumentet.
I en japansk extern validering prospektivt studerades 505 patienter med samhÀllsförvÀrvad pneumoni [3]. España-regeln uppnÄdde högst sensitivitet och högst negativt prediktivt vÀrde av alla testade scores för att förutsÀga svÄr pneumoni. NÀr ICU-inlÀggning anvÀndes som utfall presterade dock IDSA/ATS 2007-regeln och SMART-COP bÀttre [3]. Detta mönster, att SCAP har överlÀgsen sensitivitet men svagare specificitet, bekrÀftas i metaanalysen [2].
I en binationell kohort av 1 363 patienter med COVID-19-pneumoni i SĂŁo Paulo och Barcelona validerades SCAP-poĂ€ngen tillsammans med tio andra riskbedömningsinstrument [4]. För 30-dagars sjukhusdödlighet presterade SCAP sĂ€mre Ă€n PSI, CURB-65 och flera COVID-specifika scores. För 7-dagars ICU-inlĂ€ggning var AUC för SCAP 0,60 (95 % KI 0,57â0,63), vilket Ă€r nĂ€ra slumpnivĂ„. AnmĂ€rkningsvĂ€rt var att 77 procent av patienterna poĂ€ngsattes som högrisk (SCAP â„10), vilket illustrerar att instrumentet förlorar diskriminerande förmĂ„ga i en population med genomgĂ„ende hög sjukdomsbörda [4].
BegrÀnsningar
SCAP-poÀngen Àr hÀrledd för samhÀllsförvÀrvad pneumoni hos immunokompetenta vuxna. Den ska inte tillÀmpas pÄ vÄrdrelaterad pneumoni, patienter med svÄr immunbrist, eller vid pneumoni orsakad av SARS-CoV-2, dÀr instrumentets prestanda Àr otillrÀcklig [4].
PoÀngen Àr konstruerad för att ha hög sensitivitet pÄ bekostnad av specificitet. Detta innebÀr en risk för övertriage: mÄnga patienter som poÀngsÀtter som högrisk kommer inte att behöva intensivvÄrd. Om SCAP anvÀndes mekaniskt för att styra ICU-remisser skulle det leda till onödig belastning pÄ intensivvÄrdsresurser. Instrumentet bör dÀrför ses som ett stöd för att identifiera patienter som krÀver noggrann övervakning och tidig intensivvÄrdskontakt, inte som ett automatiskt beslutsstöd för ICU-inlÀggning.
BUN-vÀrden anges i mg/dL i originalstudien. I svensk klinisk praxis rapporteras urea i mmol/L. Tröskeln 30 mg/dL motsvarar cirka 10,7 mmol/L urea. Vid konvertering bör detta beaktas för att undvika felklassning.
Variablerna samlas in vid en tidpunkt, oftast vid ankomsten till akutmottagningen. Patienter med samhÀllsförvÀrvad pneumoni kan försÀmras snabbt, och en poÀng som var lÄg vid insjuknandet utesluter inte att patienten senare utvecklar svÄr sepsis eller respiratorisk svikt. Klinisk omvÀrdering Àr dÀrför obligatorisk, sÀrskilt under de första 24 timmarna.
KĂ€llor
- España PP, m.fl. Development and validation of a clinical prediction rule for severe community-acquired pneumonia. Am J Respir Crit Care Med 2006. PMID: 16973986
- Marti C, m.fl. Prediction of severe community-acquired pneumonia: a systematic review and meta-analysis. Crit Care 2012. PMID: 22839689
- Fukuyama H, m.fl. Validation of scoring systems for predicting severe community-acquired pneumonia. Intern Med 2011. PMID: 21921369
- Lazar Neto F, m.fl. Community-acquired pneumonia severity assessment tools in patients hospitalized with COVID-19: a validation and clinical applicability study. Clin Microbiol Infect 2021. PMID: 33813111