Urgences & traumatologie·

🇾đŸ‡Ș Score de traumatisme pĂ©diatrique (PTS)

Skadegrad och triagepoÀng för skadade barn.

Mis à jour 22 août 2026

Sommaire (6)
Pediatrisk traumascore (PTS)
Storlek / vikt
LuftvÀg
Systoliskt blodtryck
Centrala nervsystemet
Öppet sĂ„r
Skelettskada
Résultat12 poÀng

PoÀng >8 talar för lindrigt trauma med lÄg förvÀntad mortalitet.

TotalpoÀng (intervall -6 till +12)
12

Aide à la décision uniquement. Ne remplace pas le jugement clinique. Aucun de ces calculateurs n'a été relu et validé par un clinicien nommément identifié.

Quand l'utiliser

  • Triagera skadade barn och avgöra om överflyttning till pediatriskt traumacentrum behövs.

Formule

Summan av sex komponenter (storlek, luftvÀg, systoliskt blodtryck, CNS, öppet sÄr, skelettskada), var och en poÀngsatt +2, +1 eller -1. Intervall -6 till +12.

PiĂšges et conseils

  • En poĂ€ng pĂ„ 8 eller lĂ€gre Ă€r den konventionella grĂ€nsen för remiss till ett utsett pediatriskt traumacentrum.

Références

  1. Tepas JJ, et al. The pediatric trauma score as a predictor of injury severity in the injured child. J Pediatr Surg. 1987;22(1):14-8.

Klinisk bakgrund

Vid prehospital bedömning av ett skadat barn stĂ€lls tvĂ„ sammanflĂ€tade beslut: Är barnet tillrĂ€ckligt skadat för att krĂ€va ett traumacentrum, och i sĂ„ fall vilket? Vuxenorienterade traumapoĂ€ng som Revised Trauma Score bygger pĂ„ fysiologiska variabler med vuxnas normalintervall och missar barnens Ă„ldersberoende fysiologi. Pediatrisk traumapoĂ€ng (PTS) togs fram för att ge prehospital personal ett verktyg som kombinerar fysiologisk och anatomisk bedömning anpassad för barn, och dĂ€rmed stödja beslutet om direkt överflyttning till ett utsett pediatriskt traumacentrum snarare Ă€n nĂ€rmaste sjukhus.

BerÀkning av Pediatrisk traumapoÀng

PTS Ă€r summan av sex komponenter, var och en poĂ€ngsatt +2, +1 eller −1:

PTS=Sstorlek+Sluftvašg+SSBP+SCNS+Ssa˚r+Sskelett\text{PTS} = S_{\text{storlek}} + S_{\text{luftvĂ€g}} + S_{\text{SBP}} + S_{\text{CNS}} + S_{\text{sĂ„r}} + S_{\text{skelett}}

dÀr:

  • Storlek / vikt: >20 kg = 2; 10–20 kg = 1; <10 kg = −1
  • LuftvĂ€g: Normal = 2; HĂ„llbar (oral/nasal luftvĂ€g, syrgas) = 1; OhĂ„llbar (intubation, krikotyreotomi) = −1
  • Systoliskt blodtryck: >90 mmHg (eller god perifer puls) = 2; 50–90 mmHg (eller palpabel central puls) = 1; <50 mmHg (eller svag/utebliven puls) = −1
  • Centrala nervsystemet: Vaken = 2; Slö / nĂ„gon medvetandepĂ„verkan = 1; Koma / oresponsiv = −1
  • Öppet sĂ„r: Inget = 2; Mindre = 1; Större eller penetrerande = −1
  • Skelettskada: Ingen = 2; Enstaka sluten fraktur = 1; Öppen eller multipla frakturer = −1

PoĂ€ngintervallet strĂ€cker sig frĂ„n −6 till +12, dĂ€r lĂ€gre vĂ€rden indikerar allvarligare skada.

Instrumentet beskrevs 1987 av Tepas m.fl. i en kohort av skadade barn med syfte att förutsÀga skadegrad och behov av specialiserad vÄrd [1]. PoÀngen konstruerades för barn upp till 14 Är och validerades ursprungligen mot Injury Severity Score (ISS) som referensstandard för skadegrad.

Tolkning i praktiken

Den konventionella tröskeln Ă€r PTS ≀ 8, vilket indikerar att barnet bör överflyttas till ett utsett pediatriskt traumacentrum [2]. PoĂ€ngen ger en grov indelning i tre handlingsnivĂ„er:

PTS Tolkning ÅtgĂ€rd
9–12 LĂ„g risk för allvarlig skada Kan handlĂ€ggas lokalt; övervĂ€g remiss vid osĂ€kerhet om enskild skada
3–8 Förhöjd risk; traumacentrum indicerat Direkt överflyttning till pediatriskt traumacentrum
−6 till 2 Mycket allvarlig skada Omedelbar stabilisering och akut transport till traumacentrum

Ett barn med PTS 9–12 och enstaka sluten fraktur men normala vitalparametrar kan i regel handlĂ€ggas lokalt. Ett barn med PTS 7 pĂ„ grund av sĂ€nkt medvetandegrad och hypotoni bör inte kvarhĂ„llas pĂ„ ett sjukhus utan pediatrisk traumakompetens, oavsett att skadan i sig kan synas begrĂ€nsad.

Validering och prestanda

I den hittills största externa valideringen, en retrospektiv colombiansk kohort med 1 047 barn under 18 Är (medianÄlder 12 Är, 74 % pojkar, 66 % slagskador), uppvisade PTS en AUROC pÄ 0,93 för prediktion av 30-dagarsmortalitet med god kalibrering (Hosmer-Lemeshow p = 0,33) [2]. Median-PTS i kohorten var 7 och mortaliteten 5,9 %. Avlidna barn hade median-PTS 0 och median-ISS 31. Studien bekrÀftar dÀrmed att PTS behÄller god diskrimination Àven i en population med hög andel penetrerande vÄld, en skademekanism som skiljer sig frÄn den ursprungliga amerikanska hÀrledningskohorten.

I en tidig jĂ€mförande studie av Eichelberger m.fl. utvĂ€rderades PTS, Trauma Score (TS) och Revised Trauma Score (RTS) pĂ„ 1 334 barn i Ă„ldrarna 0–14 Ă„r [3]. PTS < 9 var lika kĂ€nsligt och specifikt som TS < 15 och RTS < 12 för att identifiera barn med ISS > 15. Inga signifikanta skillnader mellan instrumenten pĂ„visades, och författarna drog slutsatsen att val av triageverktyg snarare bör grundas i praktisk tillĂ€mpbarhet Ă€n i diskriminationsförmĂ„ga.

NÀr det gÀller de enskilda vitalparametrarna i poÀngen har en stor amerikansk studie pÄ 70 748 barn visat att konventionella vitalparametergrÀnser har begrÀnsad förmÄga att identifiera allvarlig trauma hos barn [4]. ATLS-kriterier hade en sensitivitet pÄ 54,5 % och specificitet pÄ 72,9 %, medan PALS-kriterier hade sensitivitet 88,4 % men specificitet endast 25,1 %. Empiriskt hÀrledda Äldersanpassade grÀnser gav en AUROC pÄ 70,9 %, jÀmförbart med PALS (69,6 %) och bÀttre Àn ATLS (65,4 %). Detta indikerar att de fasta blodtryckskategorier som ingÄr i PTS kan ha olika prediktivt vÀrde beroende pÄ barnets Älder, sÀrskilt för spÀdbarn och smÄbarn dÀr normalt systoliskt blodtryck Àr betydligt lÀgre Àn 90 mmHg.

BegrÀnsningar

PTS Àr inte validerat för brÀnnskador, drunkningstillbud, frÀmmande kropp eller intoxication, och dessa patienter exkluderades redan i den colombianska valideringskohorten [2]. PoÀngen inkluderar inte skademekanism, vilket i studier av pediatrisk traumateam-aktivering visat sig ge hög övertriage utan att öka sensitiviteten nÀr mekanism anvÀnds som enda kriterium [5]. Samtidigt kan frÄnvaro av mekanism leda till att barn med signifikant inre skada men initialt normala vitalparametrar, till exempel vid högenergiskada utan omedelbar fysiologisk pÄverkan, felklassificeras som lÄgrisk.

Viktkomponenten kan vara svĂ„r att uppskatta prehospitalt, sĂ€rskilt för barn i grĂ€nsskiktet 10–20 kg. Blodtryckskategorierna Ă€r inte Ă„ldersanpassade: ett systoliskt blodtryck pĂ„ 85 mmHg Ă€r normalt för en 6 mĂ„nader gammal spĂ€dbarn men uttryck för chock hos en 10-Ă„ring. Detta Ă€r en systematisk svaghet som delas med andra pediatriska traumapoĂ€ng och som motiverar att empiriskt hĂ€rledda Ă„ldersspecifika vitalparametergrĂ€nser övervĂ€gs som komplement [4].

PoÀngen Àr avsedd för engÄngsbedömning vid ankomst och fÄngar inte klinisk försÀmring. Ett barn som initialt presenterar med PTS 10 kan dekompensera inom en timme, och poÀngen bör dÀrför inte anvÀndas som ett statiskt mÄtt under hela vÄrdtiden.

KĂ€llor

  1. Tepas JJ m.fl. The pediatric trauma score as a predictor of injury severity in the injured child. J Pediatr Surg 1987. PMID: 3819993
  2. De Los RĂ­os-PĂ©rez A m.fl. Performance of the Paediatric Trauma Score on survival prediction of injured children at a major trauma centre: A retrospective Colombian cohort, 2011–2019. Lancet Reg Health Am 2022. PMID: 36777320
  3. Eichelberger MR m.fl. A comparison of the trauma score, the revised trauma score, and the pediatric trauma score. Ann Emerg Med 1989. PMID: 2802280
  4. Gorski JK m.fl. Comparison of vital sign cutoffs to identify children with major trauma. JAMA Netw Open 2024. PMID: 38363566
  5. Dowd MD m.fl. Maximizing the sensitivity and specificity of pediatric trauma team activation criteria. Acad Emerg Med 2000. PMID: 11015243
Nyckelord
traumapaediatrictriagePTSTepas