Klinisk bakgrund
Bedömning av medvetandegrad hos spÀdbarn och förverbala barn Àr en utmaning som den vuxna Glasgow Coma Scale (GCS) inte löser. Den verbala komponenten förutsÀtter ett barn som kan tala, och utan en Äldersanpassad formulering blir poÀngen osÀker just hos de yngsta patienterna, dÀr klinisk bedömning Àr svÄrast och dÀr tecken pÄ allvarlig hjÀrnskada kan vara subtila. Pediatrisk Glasgow Coma Scale (pGCS) modifierar den verbala skalan sÄ att den fÄngar utvecklingsmÀssigt adekvata svar hos barn som inte Ànnu talar, medan ögon- och motorikkomponenterna Àr identiska med den vuxna skalan.
Instrumentet fyller tvĂ„ funktioner i kliniken. För det första ger det en strukturerad, reproducerbar bedömning av medvetandegrad vid akut skallskada, dĂ€r snabb försĂ€mring kan vara svĂ„r att fĂ„nga med en osystematisk observation. För det andra möjliggör det seriell uppföljning, dĂ€r en sjunkande poĂ€ng över tid Ă€r mer diagnostiskt vĂ€rdefull Ă€n en enstaka tvĂ€rsnittsmĂ€tning. pGCS ingĂ„r ocksĂ„ som en central variabel i flera kliniska beslutsregler för barn med huvudskada, dĂ€ribland de skandinaviska neurotraumariktlinjerna, dĂ€r GCS 9â15 definierar vilken riskstratifiering som ska tillĂ€mpas [3].
BerÀkning av Pediatrisk Glasgow Coma Scale
pGCS Àr summan av tre komponenter: ögonöppning, verbalt svar och motoriskt svar.
Ăgonöppning (1â4): Spontant = 4, vid tilltal eller ljud = 3, vid smĂ€rta = 2, ingen = 1.
Verbalt svar (1â5, pediatrisk formulering): Joller eller Ă„ldersadekvata ord = 5, irritabel grĂ„t eller konfusion = 4, grĂ„t vid smĂ€rta eller olĂ€mpliga ord = 3, jĂ€mrar sig vid smĂ€rta eller obegripliga ljud = 2, inget = 1.
Motoriskt svar (1â6): Spontant eller lyder uppmaning = 6, drar undan vid beröring eller lokaliserar smĂ€rta = 5, drar undan vid smĂ€rta = 4, abnorm flexion (dekortikering) = 3, abnorm extension (decerebrering) = 2, inget = 1.
TotalpoÀngen varierar frÄn 3 (djup koma) till 15 (fullt vaken). Den pediatriska modifieringen avser enbart den verbala komponenten; ögon- och motorikskalorna Àr oförÀndrade frÄn vuxenversionen.
HÀrledningsstudien av Holmes m.fl. (2005) prospektivt inkluderade 2 043 barn under 18 Är med sluten huvudskada, varav 327 var 2 Är eller yngre [1]. Den pediatriska GCS tilldelades den yngre kohorten och standard-GCS den Àldre. Utfallen var traumatisk hjÀrnskada synlig pÄ CT samt traumatisk hjÀrnskada med behov av akut intervention. Studien fann att pGCS för barn 2 Är eller yngre presterade jÀmförbart med standard-GCS för Àldre barn, sÀrskilt för att identifiera barn som behövde akut intervention [1].
En större multicenter-validering inom PECARN-nÀtverket (Borgialli m.fl., 2016) inkluderade 42 041 barn med sluten huvudskada, varav 10 499 var under 2 Är [2]. I denna kohort var den pediatriska GCS nÄgot mindre trÀffsÀker Àn standard-GCS för Àldre barn nÀr det gÀllde att identifiera TBI pÄ CT, men likvÀrdig för att identifiera kliniskt viktig TBI (ciTBI) [2].
Tolkning i praktiken
pGCS ska alltid tolkas i sitt kliniska sammanhang och med delpoĂ€ng redovisade separat (Ă, V, M), eftersom mönstret mellan komponenterna Ă€r mer informativt Ă€n totalpoĂ€ngen ensam. En patient med bibehĂ„llen ögonöppning och motorik men försĂ€mrat verbalt svar har en annan problematik Ă€n en patient med försĂ€mrad motorik vid oförĂ€ndrad verbal funktion.
| TotalpoÀng | BenÀmning | Klinisk handling |
|---|---|---|
| 13â15 | LĂ€tt medvetandepĂ„verkan | Observation; övervĂ€g CT enligt beslutsregel (t.ex. PECARN eller skandinaviska riktlinjer) |
| 9â12 | MĂ„ttlig medvetandepĂ„verkan | Akut CT, inlĂ€ggning för observation, neurokirurgisk konsult |
| 3â8 | SvĂ„r medvetandepĂ„verkan | Skyddade luftvĂ€gar, akut CT, neurokirurgisk akutkonsult, intensivvĂ„rd |
Tröskeln GCS 8 har etablerats som grĂ€ns för svĂ„r medvetandepĂ„verkan och Ă€r en indikation för intubation vid trauma, oavsett Ă„lder. Inom de skandinaviska neurotraumariktlinjerna utgör GCS 9â15 det intervall dĂ€r riktlinjens riskstratifiering för CT och observation tillĂ€mpas; barn med GCS under 9 hanteras enligt protokoll för svĂ„r huvudskada och omfattas inte av samma beslutsregel [3].
Ett viktigt tillÀgg Àr att en enstaka poÀng aldrig ska driva hela handlÀggningen. En patient med pGCS 15 vid ankomsten kan ha en intrakraniell blödning, och en patient med pGCS 12 kan vara postiktal. Seriella mÀtningar, med dokumenterad tidpunkt vid varje bedömning, Àr det som ger poÀngen sitt kliniska vÀrde.
Validering och prestanda
Holmes m.fl. hÀrledningsstudie rapporterade en area under ROC-kurvan (AUC) för pGCS hos barn 2 Är eller yngre som var jÀmförbar med standard-GCS hos Àldre barn, sÀrskilt för utfallet TBI med behov av akut intervention [1]. Den större PECARN-valideringen (Borgialli m.fl.) fann att pGCS var nÄgot mindre trÀffsÀkert Àn standard-GCS för att identifiera TBI pÄ CT, men likvÀrdigt för ciTBI [2]. Sammantaget tyder detta pÄ att poÀngen Àr mer anvÀndbar för att identifiera barn som behöver akut intervention Àn för att förutsÀga alla CT-fynd, vilket Àr kliniskt relevant eftersom det Àr interventionsbehovet, inte radiologiska fynd i sig, som driver handlÀggningen.
I en studie av Jamal m.fl. jĂ€mfördes GCS med FOUR score hos 63 barn 5â12 Ă„r med medvetandepĂ„verkan av icke-traumatisk orsak [4]. GCS hade en AUC pĂ„ 0,83 (95 % KI 0,70â0,90) för att förutsĂ€ga in-hospitalmortalitet, vilket var jĂ€mförbart med FOUR score. Interbedömarreliabiliteten för GCS var utmĂ€rkt (intraclass correlation coefficient 0,96) [4]. Denna studie avsĂ„g standard-GCS hos verbala barn, men resultaten stöder att GCS-ramverket i sig har god reproducerbarhet nĂ€r bedömare Ă€r trĂ€nade.
De skandinaviska neurotraumariktlinjerna, som anvĂ€nder GCS som ett centralt stratifieringsinstrument för barn med GCS 9â15, validerades externt av UndĂ©n m.fl. i en prospektiv kohort pĂ„ 19 007 barn frĂ„n tio australiensiska och nyzeelĂ€ndska sjukhus [3]. Riktlinjerna uppvisade en sensitivitet pĂ„ 100 % (95 % KI 89,1â100,0) för neurokirurgiskt ingrepp, 97,8 % (95 % KI 94,5â99,4) för ciTBI och 95 % (95 % KI 91,6â97,2) för TBI pĂ„ CT. Fyra barn med ciTBI missades, men ingen krĂ€vde specifik intervention [3]. Detta validerar inte pGCS isolerat, men bekrĂ€ftar att GCS-baserad riskstratifiering fungerar vĂ€l i en stor pediatrisk population.
BegrÀnsningar
Sedering och intubering. pGCS förutsÀtter att barnet kan bedömas omedelerat. Vid sedering, neuromuskulÀr blockad eller intubering blir sÀrskilt den verbala och motoriska komponenten otillförlitlig. En poÀng satt under dessa omstÀndigheter Äterspeglar inte den underliggande neurologin och bör dokumenteras som "sedated" eller motsvarande, inte som ett sant pGCS-vÀrde.
Utvecklingsstörning och kronisk neurologi. Interbedömarreliabiliteten för den motoriska komponenten Àr lÀgre hos barn med utvecklingsstörning eller kronisk neurologisk sjukdom, dÀr baslinjefunktionen redan avviker frÄn det förvÀntade [5]. Hos dessa barn Àr förÀndring frÄn patientens egen baslinje mer informativ Àn en absolut poÀng.
IntermediĂ€ra motoriska svar. Bedömningen av motoriska svar i mellanskiktet (poĂ€ng 2â4: abnorm extension, abnorm flexion, drar undan vid smĂ€rta) har lĂ€gre överensstĂ€mmelse mellan bedömare Ă€n svar i extremlĂ€gena (poĂ€ng 1, 5, 6) [5]. Detta Ă€r sĂ€rskilt problematiskt eftersom just dessa intermediĂ€ra vĂ€rden ofta markerar kliniskt avgörande försĂ€mringar.
à ldersgrÀns. pGCS med pediatrisk verbal skala Àr avsedd för spÀdbarn och förverbala barn, i praktiken barn under cirka 2 Är. För barn 2 Är och Àldre anvÀnds standard-GCS. GrÀnsen Àr inte skarp, och ett barn som Àr 2 Är men Ànnu inte talar i fullstÀndiga meningar kan bedömas med den pediatriska verbala skalan om det passar barnets utvecklingsnivÄ bÀttre.
Icke-traumatisk medvetandepÄverkan. pGCS hÀrleddes och validerades primÀrt vid sluten huvudskada. Vid icke-traumatiska orsaker till medvetandepÄverkan, sÄsom meningit, encefalopati eller toxisk pÄverkan, Àr evidensen för poÀngens prediktiva vÀrde tunnare, Àven om GCS-ramverket anvÀnds kliniskt Àven i dessa sammanhang.
Svensk kontext
De skandinaviska neurotraumariktlinjerna, utarbetade av Scandinavian Neurotrauma Committee, anvÀnds som praktiskt besludsstöd vid pediatrisk huvudskada i svensk akutsjukvÄrd [3]. Riktlinjerna stratifierar barn efter GCS och andra kliniska variabler i riskgrupper för CT och observation, och har validerats externt med hög sensitivitet för neurokirurgiskt ingrepp och ciTBI [3]. En svensk prospektiv valideringsstudie av riktlinjerna för barn med lindrig till mÄttlig huvudskada pÄgÄr (Wickbom m.fl.), vilket kan komma att ge ytterligare data om prestanda i en skandinavisk population [6].
KĂ€llor
- Holmes JF m.fl. Performance of the pediatric glasgow coma scale in children with blunt head trauma. Acad Emerg Med 2005. PMID: 16141014
- Borgialli DA m.fl. Performance of the Pediatric Glasgow Coma Scale Score in the Evaluation of Children With Blunt Head Trauma. Acad Emerg Med 2016. PMID: 27197686
- Undén J m.fl. External validation of the Scandinavian guidelines for management of minimal, mild and moderate head injuries in children. BMC Med 2018. PMID: 30309392
- Jamal A m.fl. Full Outline of Unresponsiveness score and the Glasgow Coma Scale in prediction of pediatric coma. World J Emerg Med 2017. PMID: 28123622
- Kirschen MP m.fl. Inter-Rater Reliability Between Critical Care Nurses Performing a Pediatric Modification to the Glasgow Coma Scale. Pediatr Crit Care Med 2019. PMID: 30946292
- Wickbom F m.fl. Validation of the Scandinavian guidelines for minor and moderate head trauma in children: protocol for a pragmatic, prospective, observational, multicentre cohort study. BMJ Open 2024. PMID: 38569695