Neurologie·

🇾đŸ‡Ș Glasgow Coma Scale (GCS)

Medvetandegrad utifrÄn öppnande av ögon, verbalt och motoriskt svar.

Mis à jour 22 août 2026

Sommaire (6)
Glasgow Coma Scale (GCS)
Ögonöppning
Verbalt svar
Motoriskt svar
Remplissez les champs ci-dessus pour voir le résultat.

Aide à la décision uniquement. Ne remplace pas le jugement clinique. Aucun de ces calculateurs n'a été relu et validé par un clinicien nommément identifié.

Quand l'utiliser

  • Gradera och följa nedsatt medvetande vid trauma, stroke och andra akuta neurologiska tillstĂ„nd.

Formule

Ögon (1–4) + Verbalt (1–5) + Motoriskt (6). Intervall 3–15.

PiĂšges et conseils

  • Redovisa alltid de tre delkomponenterna separat: en totalsumma döljer vilken funktion som Ă€r pĂ„verkad. Ange motorpoĂ€ngen om patienten Ă€r intuberad (verbalt svar ej testbart).

Références

  1. Teasdale G, Jennett B. Assessment of coma and impaired consciousness. A practical scale. Lancet. 1974;2(7872):81–4.

Klinisk bakgrund

Glasgow Coma Scale (GCS) skapades för att lösa ett grundlÀggande kommunikationsproblem: före 1974 saknade bedömningen av medvetandegraden en standardiserad terminologi, och beskrivningar som "medvetlös", "slö" eller "svarar ej" varierade mellan observatörer och kunde inte reproducebarbart mÀtas över tid [1]. Skalan fyller tvÄ beslutsfunktioner i akut vÄrd: att graduera svÄrighetsgraden av en akut neurologisk tillstÄnd vid ankomst och att möjliggöra serial mÀtning av medvetandegraden under handlÀggningen. Det kliniska beslutet som skalan direkt stöder Àr triagenivÄn och behovet av luftvÀgssÀkring. En GCS pÄ 8 eller lÀgre utgör traditionellt tröskeln för svÄr hjÀrnskada och indicerar intubation, intensivvÄrd och neurokirurgisk bedömning [2].

BerÀkning av Glasgow Coma Scale

GCS Àr summan av tre komponenter, var och en graduerad i diskreta steg:

GCS=E+V+M\text{GCS} = E + V + M

dĂ€r EE (Ögonöppning) ∈{1,2,3,4}\in {1, 2, 3, 4}, VV (Verbalt svar) ∈{1,2,3,4,5}\in {1, 2, 3, 4, 5} och MM (Motoriskt svar) ∈{1,2,3,4,5,6}\in {1, 2, 3, 4, 5, 6}. TotalpoĂ€nget strĂ€cker sig frĂ„n 3 (djup koma) till 15 (fullt vaken).

De enskilda komponenterna:

  • Ögonöppning: Ingen (1), Vid smĂ€rtstimuli (2), Vid tilltal (3), Spontan (4)
  • Verbalt svar: Inget (1), Ljud (2), Ord (3), Förvirrat (4), Orienterat (5)
  • Motoriskt svar: Inget (1), StrĂ€ckning (2), Onormal böjning (3), Normal böjning (4), Lokaliserar smĂ€rta (5), Lyder uppmaning (6)

Skalan hÀrleddes av Teasdale och Jennett vid Institute of Neurological Sciences i Glasgow och publicerades 1974 i Lancet [1]. Den utvecklades empiriskt frÄn klinisk observation av patienter med akut hjÀrnskada och syftade till att ge en praktisk, reproducebar skala för medvetandegrad. Den var inte primÀrt designad som en prognostisk modell, och skaparna har i senare skeden pÄpekat att summapoÀngen inte bör anvÀndas som ensamt mÄtt pÄ sjukdomssvÄrighetsgrad eller prognos [4].

Tolkning i praktiken

Den kliniska tolkningen Àr graduerad i tre band:

GCS SvÄrighetsgrad Klinisk ÄtgÀrd
13–15 LĂ€tt Observationskrav; ofta möjligt med neurolog pĂ„ akutmottagningen
9–12 MĂ„ttlig Ökad beredskap; frekvent neurologisk övervakning,ibelst radiologisk utredning
3–8 SvĂ„r (koma) Intubation och ventilationskontroll övervĂ€gs; intensivvĂ„rd; neurokirurgisk konsultation

Tröskeln GCS ≀8\leq 8 Ă€r central i handlĂ€ggningen av trauma, och motsvarar den traditionella definitionen av svĂ„r traumatisk hjĂ€rnskada [2]. Vid detta poĂ€ngtal Ă€r luftvĂ€gsskydd nedsatt och risken för aspiration och hypoxi hög, vilket motiverar tidig intubation om inte andra skĂ€l talar emot. Skalan Ă€r linjĂ€r i poĂ€ng men inte i prognos: ett fall frĂ„n 14 till 12 innebĂ€r ofta en annan klinisk situation Ă€n ett fall frĂ„n 6 till 4. Serial mĂ€tning, och inte ett enskilt vĂ€rde, Ă€r det som besluter om akuta förĂ€ndringar i patientens tillstĂ„nd.

Vid ankomstpoÀng bör de tre delkomponenterna alltid noteras separat, inte endast som en totalsumma. En GCS 9 kan betyda E3V2M4 eller E1V2M6, och den kliniska innebörden skiljer sig avsevÀrt.

Validering och prestanda

GCS har validerats i Ätskilliga kohorter under fem decennier och har kommit att bli det dominerande instrumentet globalt för bedömning av medvetandegrad vid akut neurologisk sjukdom. Den diskriminerande förmÄgan varierar dock med population och utfall.

I en prospektiv extern validering frÄn Brasilien (447 patienter med TBI, medelÄlder 40 Är, 86% mÀn, 64% klassade som svÄr TBI) uppnÄdde GCS en AUC pÄ 0,658 för 14-dagarsmortalitet och 0,682 för sjukhusmortalitet [2]. Detta motsvarar "möjligt hjÀlpsam" diskriminering enligt de kriterier studien anvÀnde. Den isolerade motorpoÀngen (M) var i samma kohort lika bra eller bÀttre Àn totalsumman, med AUC 0,698 respektive 0,722, vilket stöder uppfattningen att motor komponenten bÀr merparten av det prediktiva vÀrdet [2, 4].

I en jÀmförande studie frÄn Indien (237 patienter med mÄttlig till svÄr TBI, bedömda inom 6 timmar) var GCS AUC 0,865 för mortalitet, medan den konkurrerande skalan Full Outline of UnResponsiveness (FOUR) nÄdde 0,893 [3]. Den högre AUC i denna kohort Äterspeglar sannolikt en mer selekterad population (endast mÄttlig till svÄr TBI), vilket förstÀrker att GCS prestanda Àr kohortberoende.

En systematisk översikt över 20 prospektiva studier i intensivvĂ„rdssammanhang (3 965 patienter) fann att FOUR score generellt uppnĂ„dde högre AUC Ă€n GCS för intensivvĂ„rdsmortalitet, men att bĂ„da skalan visade liknande trĂ€ffsĂ€kerhet för prediktion av ogynnsamt funktionellt utfall [4]. Översikten noterade dessutom att mĂ„nga studier exkluderade sedativa patienter, trots att dessa utgör en stor andel av intensivvĂ„rdspatienter, vilket begrĂ€nsar generaliserbarheten.

BegrÀnsningar

GCS har flera kÀnda svagheter som Àr kliniskt relevanta:

Intuberade patienter. Verbalt svar kan ej bedömas hos patienter med intubation eller trakeostomi, vilket reducerar skalan frÄn tre till tvÄ komponenter. Det Àr god sed att ange motorpoÀngen separat i dessa fall, och att inte tilldela en fiktiv verbapoÀng. Följden Àr att totalsumman inte Àr jÀmförbar mellan intuberade och icke-intuberade patienter [4].

Sedation. Alla tre komponenter pÄverkas av sedativa lÀkemedel, och hos den intensivvÄrdspatient som Àr sedativpÄverkad mÀter GCS snarare sedationsdjup Àn underliggande neurologisk skada. I denna situation kan instrument som FOUR score, som inkluderar hjÀrnstammsreflexer och andningsmönster, ge mer information [4].

Brist pÄ hjÀrnstammsbedömning. GCS bedömer inte hjÀrnstamsfunktion. En patient med primÀr hjÀrnstamsskada kan ha oförÀndrad GCS men ÀndÄ befinna sig i ett allvarligt tillstÄnd. Komplettering med hjÀrnstamsreflexer eller pupillreaktion ökar informationsvÀrdet i dessa fall [2, 4].

LÄga poÀng och differentialdiagnos. Vid GCS 3 saknar skalan differentiering: samtliga patienter med GCS 3 fÄr samma poÀng oavsett om de uppvisar bevarad hjÀrnstamsfunktion eller ej. I en observationsstudie uppnÄdde majoriteten av patienter med GCS 3 ett FOUR-score mellan 1 och 8, vilket Äterspeglar bevarad hjÀrnstamsfunktion hos flera av dem [4].

Interobservatörvariabilitet. Även om GCS utformades för att minska subjektivitet kvarstĂ„r mĂ„ttlig interobservatörvariabilitet, sĂ€rskilt för de verbala och motoriska komponenternas mittpoĂ€ng. Motor komponenten uppvisar högst intra- och interobservatörkonkordans och bĂ€r merparten av skalan prediktiva vĂ€rde [2, 4].

Kan inte anvÀndas som ensam prognostisk faktor. GCS summapoÀng, taget för sig, Àr en grov riskindikator och inte en prognostisk modell. Vid prognosticering vid TBI ingÄr GCS vanligen i sammansatta modeller som IMPACT eller CRASH, dÀr Älder, pupillreaktion och CT-fynd kompletterar skalan [2]. Att anvÀnda en isolerad GCS för prognostik vid individnivÄ överskattar trÀffsÀkerheten.

KĂ€llor

  1. Teasdale G, Jennett B. Assessment of coma and impaired consciousness. A practical scale. Lancet 1974. PMID: 4136544
  2. De Souza MR, Pipek LZ, Fagundes CF m.fl. External validation of the Glasgow coma scale-pupils in low- to middle-income country patients with traumatic brain injury: Could "motor score-pupil" have higher prognostic value? Surg Neurol Int 2022. PMID: 36447875
  3. Chattopadhyay I, Ramamoorthy L, Kumari M m.fl. Comparison of the Prognostic Accuracy of Full Outline of UnResponsiveness (FOUR) Score with Glasgow Coma Scale (GCS) Score among Patients with Traumatic Brain Injury in a Tertiary Care Center. Asian J Neurosurg 2024. PMID: 38751395
  4. Schey JE, Schoch M, Kerr D. The Predictive Validity of the Full Outline of UnResponsiveness Score Compared to the Glasgow Coma Scale in the Intensive Care Unit: A Systematic Review. Neurocrit Care 2025. PMID: 39496882
Nyckelord
GCSkomamedvetandeskalltraumatrauma