Klinisk bakgrund
Beslutet vid lÀtt skallskada hos barn Àr om DT ska utföras eller inte. StrÄlningsexponering och resursutnyttjande ska vÀgas mot risken att missa en intrakraniell skada som krÀver neurokirurgisk intervention. CATCH-regeln utvecklades för att strukturera detta beslut och sÀrskilja barn pÄ tvÄ risknivÄer: hög risk för behov av neurokirurgisk ÄtgÀrd och medelhög risk för hjÀrnskada synlig pÄ DT. PoÀngen Àr framförallt ett verktyg för att identifiera barn med sÄ lÄg risk att DT kan avstÄs med god sÀkerhet.
BerÀkning av CATCH
Regeln bestÄr av sju binÀra kriterier, fyra högrisk- och tre medelriskkriterier. Varje kriterium bedöms som Ja (1) eller Nej (0). DT rekommenderas om nÄgot kriterium Àr uppfyllt:
dÀr Àr högriskkriterierna och Àr medelriskkriterierna.
Högriskkriterier (predicerar behov av neurologisk intervention): : GCS <15 tvÄ timmar efter skadan. : MisstÀnkt öppen eller nedpressad skallfraktur. : Anamnes pÄ tilltagande huvudvÀrk. : Irritabilitet vid undersökning.
Medelriskkriterier (predicerar hjĂ€rnskada pĂ„ DT): : Tecken pĂ„ skallbasfraktur, likvorrĂ© frĂ„n öra/nĂ€sa, hemotympanon, monoklar hematom ("raccoon eyes"), Battle's sign. : Stort, degigt skalphematom. : Farligt skademekanism, trafikolycka, fall frĂ„n â„1 meter/5 trappsteg, eller cykelolycka utan hjĂ€lm.
HÀrledningskohorten omfattade 3 866 barn (medelÄlder 9,2 Är) som sökte till tio kanadensiska barnakutmottagningar efter slagt trauma med GCS 13 till 15 och minst ett av följande: medvetslöshet, amnesi, desorientering, ihÄllande krÀkningar eller irritabilitet [1]. HjÀrnskada pÄ DT pÄvisades hos 4,1 % och neurokirurgisk intervention hos 0,6 %. Högriskkriterierna uppnÄdde 100 % sensitivitet (95 % KI 86,2 till 100,0) för neurokirurgisk intervention till priset av en DT-frekvens pÄ 30,2 %. Hela sjudelsregeln gav 98,1 % sensitivitet (95 % KI 94,6 till 99,4) för hjÀrnskada pÄ DT med en DT-frekvens pÄ 52,0 %.
Tolkning i praktiken
| Uppfyllt kriterium | à tgÀrd | Klinisk innebörd |
|---|---|---|
| NÄgot högriskkriterium | DT akut | Risk för skada som kan krÀva neurokirurgisk intervention |
| NÄgot medelriskkriterium, inget hörrisk | DT | Risk för hjÀrnskada pÄ DT som inte krÀver operation |
| Inget kriterium | Ingen DT | LÄg risk för bÄde neurokirurgisk intervention och hjÀrnskada pÄ DT |
Ett barn utan uppfyllda kriterier kan hanteras utan DT under förutsÀttning att inklusionskriterierna Àr uppfyllda och klinisk uppföljning Àr möjlig. Hörriskkriteriet GCS <15 tvÄ timmar efter skadan förutsÀtter observation under minst tvÄ timmar innan slutgiltigt stÀllningstagande till DT.
Validering och prestanda
Den ursprungliga sjudelsregeln validerades prospektivt av samma forskargrupp i en multicenterstudie med 4 060 barn vid nio kanadensiska barnakutmottagningar [2]. I valideringskohorten genomgick 0,6 % neurokirurgisk intervention och 4,9 % hade hjÀrnskada pÄ DT. Den ursprungliga regeln uppvisade en sensitivitet pÄ 91,3 % (95 % KI 72,0 till 98,9) för neurokirurgisk intervention, en pÄtaglig sÀnkning frÄn 100 % i hÀrledningskohorten. Sensitiviteten för hjÀrnskada pÄ DT var 97,5 % (95 % KI 94,2 till 99,2) [2].
En förfina regel, CATCH2, som tillför kriteriet "â„4 krĂ€kningsepisoder" uppnĂ„dde 100 % sensitivitet (95 % KI 85,2 till 100) för neurokirurgisk intervention och 99,5 % (95 % KI 97,2 till 100) för hjĂ€rnskada pĂ„ DT [2]. Denna version har Ă€nnu inte implementerats i bred klinisk praxis och kalkylatorn anvĂ€nder den ursprungliga regeln.
I en stor australiensisk och nyzeelÀndsk kohort (PREDICT, 20 137 barn) var CATCH tillÀmplig pÄ endast 24,6 % av patienterna, jÀmfört med PECARN pÄ 75,3 % och CHALICE pÄ 99,5 % [3,4]. PECARN uppvisade den högsta sensitiviteten bland de jÀmförda reglerna [4]. Den begrÀnsade tillÀmpbarheten för CATCH beror pÄ de snÀva inklusionskriterierna, som krÀver minst ett symtom bland medvetslöshet, amnesi, desorientering, ihÄllande krÀkningar eller irritabilitet.
BegrÀnsningar
CATCH gÀller barn under 16 Är med lÀtt skallskada (GCS 13 till 15) som söker inom 24 timmar efter skadan och som uppfyller inklusionskriterierna med minst ett symtom enligt ovan. Regeln gÀller inte för spÀdbarn under 6 mÄnader, penetrerande trauma eller barn med blödningssjukdom. Vid dessa tillstÄnd ska CATCH inte anvÀndas för att motivera att avstÄ frÄn DT.
Hörriskkriterierna var konstruerade för 100 % sensitivitet för neurokirurgisk intervention i hÀrledningskohorten, men i prospektiv validering föll sensitiviteten till 91,3 % [2]. Det innebÀr att regeln inte garanterar att inget barn med behov av neurokirurgi missas. Vid klinisk försÀmring eller avvikande symtom ska DT utföras oavsett poÀng.
Den förfina CATCH2-regeln presterade bÀttre i valideringen men Àr inte Ànnu allmÀnt antagen [2]. PECARN-regeln, med bredare tillÀmpbarhet och likvÀrdig eller högre sensitivitet, Àr i mÄnga kontexter förstahandsval [3,4].
Svensk kontext
Skandinaviska Neurotraumakommittén (SNC) har publicerat egna riktlinjer för handlÀggning av lÀtt till mÄttlig skallskada hos barn, utformade för det skandinaviska sjukvÄrdssystemet [4]. I en extern validering pÄ samma australiensiska kohort uppvisade SNC-riktlinjerna sensitiviteten 100 % för neurokirurgi och 97,8 % för kliniskt betydelsefull TBI, och var tillÀmpliga pÄ 94 % av patienterna jÀmfört med CATCH:s 25 % [4]. I svensk praxis kan SNC-riktlinjerna dÀrför ha större praktisk anvÀndbarhet för bred tillÀmpning. CATCH kan vara ett komplement nÀr SNC-riktlinjernas kriterier inte Àr tillÀmpliga, men den snÀva tillÀmpbarheten begrÀnsar dess vÀrde som förstahandsverktyg.
KĂ€llor
- Osmond MH, Klassen TP, Wells GA m.fl. CATCH: a clinical decision rule for the use of computed tomography in children with minor head injury. CMAJ. 2010;182(4):341-348. PMID: 20142371
- Osmond MH, Klassen TP, Wells GA m.fl. Validation and refinement of a clinical decision rule for the use of computed tomography in children with minor head injury in the emergency department. CMAJ. 2018;190(27):E816-E822. PMID: 29986857
- Babl FE, Borland ML, Phillips N m.fl. Accuracy of PECARN, CATCH, and CHALICE head injury decision rules in children: a prospective cohort study. Lancet. 2017;389(10087):2393-2402. PMID: 28410792
- Undén J, Dalziel SR, Borland ML m.fl. External validation of the Scandinavian guidelines for management of minimal, mild and moderate head injuries in children. BMC Med. 2018;16(1):176. PMID: 30309392